Arctic Paper Grycksbo

Arctic Paper Grycksbo

Energikrävande pappersbruk sedan 1740

Pappersbruk är energikrävande och påverkas mycket av elpriserna på marknaden. Därför har Arctic Paper Grycksbo skaffat sitt eget solkraftverk.

I Grycksbo tillverkar Arctic Paper finpapper och förpackningspapper. Här har man bedrivit pappersbruk sedan 1740 och hade bland annat Sveriges andra pappersmaskin en gång i tiden. Och man vill fortsätta att vara innovativa och ligga i teknikens framkant.

Som ett led i sin 4P-strategi (paper, pulp, packaging, power) har man installerat en egen solcellsanläggning på ett av sina outnyttjade tak. Anläggningen producerar 499 000 kWh/år, vilket bara är en mindre del av den energi som Arctic Paper Grycksbo förbrukar i sin produktion. Man ser investeringen som ett första steg i satsningen på grön energi och ser möjligheter i att installera fler anläggningar på tak och mark framöver.

Magnus Nerpin som är produktionschef på Arctic Paper Grycksbo berättar mer om hur man kom fram till att man skulle satsa på solenergi, varför man valde EnergiEngagemang och hur förverkligandet av planerna har gått.