Batteripark – Energilager 1MW och uppåt

Investera i en batteripark

Är du intresserad av att investera i en batteripark? Då har du kommit rätt. EnergiEngagemang har installerat ett flertal energilager runt om i landet som ett led i Svenska kraftnäts satsning på frekvensmarknaden. Vi erbjuder avancerade lösningar för energilagring genom modulära containers på 1 och 2 MW. Dessa enheter kan enkelt kombineras för att bygga större batteriparker till kapaciteter på 20, 40, 60 MW eller mer.

Hur fungerar batteriparker?

En batteripark kan liknas vid en enorm powerbank, som aktiveras när det behövs stabilisering i elnätet. Dessa parker består ofta av flera containrar fyllda med litiumbatterier, liknande de som används i elbilar, och är placerade i närheten av nätstationer för att laddas när elsystemet tillåter och urladdas vid högt behov. Dessa anläggningar spelar en viktig roll i att stödja och stabilisera det lokala elnätet, särskilt under perioder av brist på el.

Vad krävs för att installera en battericontainer?

Inte alla platser är lämpliga för energilagring. Det finns flera faktorer du som köpare bör överväga innan du installerar en battericontainer. Här har vi listat några av de viktigaste aspekterna:

  • Nätaccess är avgörande. Batteriets storlek kräver ett högspänningsabonnemang
  • Energilagren levereras i förmonterade containrar som placeras med kran
  • Uppställningsplatsen måste tåla över 1000 kg per kvadratmeter
  • Platsen måste vara tillgänglig för tung lastbil och kranbil, samt räddningstjänsten
  • Kontrollera att du har nödvändiga tillstånd för installation. Läs mer om tillståndsprocessen nedan:

Lite om BESS (Battery Energy Storage System)

De energilagringslösningar som vi tillhandahåller består av energilager-container, växelriktare, transformator och kommunikationsutrustning för uppkoppling mot support och stödtjänster. Batterierna är av typen LFP (Lithiumjärnfosfat).

Så här går installationsprocessen till

Att installera och ansluta en battericontainer till elnätet innebär flera steg. Nedan följer en kort sammanfattning av processen.

Förstudie
Förstudie

Processen inleds med en utvärdering av elnätskapaciteten för att garantera att både inmatnings- och utmatningseffekten samt platsen i aggregatorpoolen är adekvata. Utifrån detta utvecklar vi en preliminär systemlösning.

Tillstånd & samråd
Tillstånd & samråd

Här undersöker vi de specifika krav som finns för projektet. Det innebär att vi kommunicerar med Länsstyrelsen, kommunen, elnätsföretaget, räddningstjänsten och försäkringsbolaget för att säkerställa alla nödvändiga tillstånd.

Entreprenad del 1
Entreprenad del 1

När alla tillstånd är klara, gör vi beställningar hos leverantörerna, elnätsbolaget och aggregatorn. Vi genomför också detaljprojektering, tar fram en tidsplan och informerar alla inblandade parter.

Entreprenad del 2
Entreprenad del 2

Markarbetena påbörjas och förbereds. Energilagret, abonnentstationen och transformatorstationen levereras och installeras. Därefter ansluts och testas elinstallationerna. Slutbesiktning utförs för att säkerställa att allt är korrekt.

Driftsättning
Driftsättning

Det sista steget innan batteriet kan tas i bruk är att testa kommunikationssystemet med aggregatorn, som hanterar transaktioner med Svenska kraftnät. När detta är klart är batteriet redo att användas på frekvensmarknaden.

Service, skötsel och garanti

När din batteripark är igång kan du känna dig trygg. Vårt tjänsteavtal omfattar kontinuerlig online-övervakning och vi utför regelbundna besök på plats för att kontrollera anläggningen. Frekvensen för dessa besök anpassas efter de specifika förhållandena i omgivningen. För att upprätthålla produktgarantin genomför vi även en protokollförd inspektion minst en gång om året, enligt tillverkarens rekommendationer.

Vad kan du tjäna på att leverera reserver?

Just nu är det mycket lönsamt att erbjuda ditt batteri till Svenska Kraftnät. Återbetalningstiden för större energilager kan ligga runt två år, baserat på de ersättningsnivåer som noterats under 2022-2023.

Genom att analysera historiska priser för inkallade volymer får du en bra uppfattning om möjliga intäkter från att delta aktivt på marknaderna och hur du ska ställa in dina priser. Kom dock ihåg att priser på frekvensmarknaden är föränderliga, vilket innebär att exakta återbetalningstider inte kan garanteras.

Vill du lära dig mer om balansmarknaden?

Svenska kraftsnäts hemsida hittar du mer information om hur balansmarknaden fungerar och den förväntade utvecklingen framöver.


Hej, vi pratar gärna batteriparker med dig!

Vi besöker dig gärna för att på plats kunna se vilken lösning som skulle vara bäst utifrån fastighetens förutsättning.

Ring vår växel så blir du kopplad till en säljare i din region.

010-30 30 100

info@energiengagemang.se

Vill du att vi kontaktar dig?

Vill du få en offert eller har specifika frågor gällande solenergi och/eller energilager? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.

Hej, jag pratar gärna solenergi med dig!

Är du intresserad av vad du som markägare kan få ut i arrende? Är ditt företag intresserad av att äga en solcellspark? Vill du veta vad en PPA kan kosta? Slå gärna en signal eller skicka ett mail, så kan jag berätta mer.


Erik Rindeskär

070-330 03 31

erik.rindeskar@energiengagemang.se

Hej, jag pratar gärna solenergi med dig!

Är du intresserad av vad du som markägare kan få ut i arrende? Är ditt företag intresserad av att äga en solcellspark? Vill du veta vad en PPA kan kosta? Slå gärna en signal eller skicka ett mail, så kan jag berätta mer.


Erik Rindeskär