skip to Main Content

Solkraftverk – en solid investering för ett långsiktigt lantbruk

En av lantbrukets största utmaningar är lönsamhet. I en bransch där man länge har tillhandahållit råvaror och låtit andra jobba med förädling av produkten, är det svårt att hålla höga marginaler. Med ett eget solkraftverk ändras detta och du som markägare kan tillhandahålla en färdigförädlad produkt rakt ut till konsument, utan mellanhänder.

Använd sämre mark till att bygga egen solpark
Arealer som inte duger som produktiv åkermark kan vara utmärk för ett eget solkraftverk. En förutsättning är naturligtvis att marken är duglig för att få ned bärande stolpar och att den inte skyms av närliggande skog som kan kasta långa skuggor.

10-15 gånger högre avkastning
Avkastningen på ett solkraftverk kan estimeras till 10-15 gånger så hög som spannmålsodling. Men lugn, vi begär inte att du ska överge fin åkermark. Men oftast kan du hitta ett par hektar som inte är helt optimal för odling, men som istället skulle kunna användas och bli till ett fint tillskott till den övriga verksamheten.

Jämnar ut intäktsflödet
Värt att beakta är även faktumet att ett solkraftverk ger en bra differentiering av intäktsflödet på gården. Torra varma år med lite regn ger låg spannmålsskörd. Dessa år har du istället massor av sol och oftast höga elpriser – bingo för solkraftverket.

Se vårt webinarium om solenergi för lantbruk

Vill du veta mer om solkraftverk? 

Kontakta oss så berättar vi mer om förväntade markförutsättning, avkastning och investeringsnivåer. Enklast slår du en signal till Jonas som är vår expert på solkraftverk, eller skicka ett mail så hör vi av oss inom kort.


Jonas Helander
070-330 29 26
Skicka e-post

Det går också alldeles utmärkt att fylla i formuläret nedan så kontaktar vi dig.
Back To Top