Strängnäs

Välkommen till HSB Solpark

Under våren 2022 startade en utbyggnad av HSB solcellspark. Projektet går under namnet HSB etapp 2. Parken, som till en början var 35 hektar stor, byggs nu ut med ytterligare 10 hektar. Totalt kommer parken ha en årsproduktion som motsvarar elanvändningen för ca 7 500 lägenheter (21 000 000 kilowattimmar).

Den 4 september 2020 invigdes etapp 1 av det som då var Sveriges största solcellspark. Under 20 intensiva månader förvandlades fältet till en produktionsanläggning som under sommarhalvåret gör att hela Strängnäs drivs av solenergi på dagtid. Parken har byggts på uppdrag av HSB Södermanland som i sin tur erbjuder HSB bostadsrättsföreningar att kunna köpa andelar i parkenKlicka på bilden för att se vart på kartan solparken är belägen.

48 360 st

Solpaneler ska monteras


Ca 38 ha

Solparkens totala yta


26 MW

Är parkens installerade effekt


ca 24 114 000 kWh

beräknas produceras årligen


Senaste nytt

Från HSB Södermanlands Solcellspark

Kommunikatör

Emma Nygren Tibblin
emma.tibblin@energiengagemang.se

Projektledare:

Niclas Rehnholm
niclas.rehnholm@energiengagemang.se

En dröm för pollinerande insekter

I samband med att vi bygger solcellsparken kommer vi och HSB Södermanland starta med ett projekt tillsammans med SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Syftet med projektet är att följa upp hur olika åtgärder kan gynna pollinerande insekter i och runt om parken. Vår förhoppning är att en blommande solcellspark kan främja artrikedomen i jordbrukslandskapet, och därmed vara en direkt nytta för odlingen hos de lantbruk som ligger i närheten.

Unik fröblandning för solcellsparker

Som ett första steg sår vi in en flerårig biväxtblandning i en del av parken. Företaget Olssons Fröer har tagit fram en speciell solcellsparks-fröblandning till oss där blommorna ger rikligt med nektar och pollen till humlor och vildbin, samtidigt som växterna inte får växa sig för höga och skugga panelerna. Kolla gärna in vår film om projektet

Vill du veta mer?

Vi har samlat all information om HSB Södermanlands Solpark i våran kunskapsbank. Här hittar du både våran FAQ och information om att köpa andelar i HSB Södermanlands Solpark.

Är ditt företag intresserad av att bygga en solcellspark?

Se till att all el som ditt företag förbrukar är producerat av solenergi. Genom att äga en egen solcellspark tar ni en aktiv roll i den energiomställning som nu sker över hela världen.

Vill ni veta mer hur det går till rent praktiskt? Kontakta oss så bokar vi in ett platsbesök i solcellsparken. På plats kan vi visa och förklara hur det fungerar och berätta mer om fördelarna med att investera i solenergi.

Vill du hellre att vi kontaktar dig?

Det kan gälla både om du har specifika frågor eller om du vill veta mer. Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.