Strängnäs

Välkommen till HSB Solpark

I maj 2023 kopplades etapp två av HSB Solpark upp på nätet, vilket innebär att den åter igen är störst i Sverige med sina drygt 21 MW. Totalt kommer parken ha en årsproduktion som motsvarar elanvändningen för ca 7 500 lägenheter (21 000 000 kilowattimmar).

Den 4 september 2020 invigdes första etappen av solparken som även då var den största i Sverige. Under 20 intensiva veckor förvandlades fältet till en produktionsanläggning som under sommarhalvåret gör att hela Strängnäs drivs av solenergi på dagtid. Parken har byggts på uppdrag av HSB Södermanland som i sin tur erbjuder HSB bostadsrättsföreningar att kunna köpa andelar i parken.Klicka på bilden för att se vart på kartan solparken är belägen.

54 668 st

Solpaneler har monterats


Ca 44,3 ha

Solparkens totala yta


21 MW

Är parkens installerade effekt


ca 21 000 000 kWh

beräknas produceras årligen


Kommunikatör

Emma Nygren Tibblin
emma.tibblin@energiengagemang.se


En dröm för pollinerande insekter

I samband med solcellsparken byggdes startade HSB Södermanland ett projekt tillsammans med SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Syftet med projektet är att följa upp hur olika åtgärder kan gynna pollinerande insekter i och runt om parken. Vår förhoppning är att en blommande solcellspark kan främja artrikedomen i jordbrukslandskapet, och därmed vara en direkt nytta för odlingen hos de lantbruk som ligger i närheten.

Unik fröblandning för solcellsparker

Som ett första steg såddes en flerårig biväxtblandning i en del av parken. Företaget Olssons Fröer tog fram en speciell solcellsparks-fröblandning till oss där blommorna ger rikligt med nektar och pollen till humlor och vildbin, samtidigt som växterna inte får växa sig för höga och skugga panelerna. Kolla gärna in vår film om projektet

Vill du veta mer?

I vår kunskapsbank hittar du mer information om allt du kan tänkas vilja veta om solparker, hur det funkar eller vad det kostar.

Är ditt företag intresserad av att bygga en solcellspark?

Se till att all el som ditt företag förbrukar är producerat av solenergi. Genom att äga en egen solcellspark tar ni en aktiv roll i den energiomställning som nu sker över hela världen.

Vill ni veta mer hur det går till rent praktiskt? Kontakta oss så bokar vi in ett platsbesök i solcellsparken. På plats kan vi visa och förklara hur det fungerar och berätta mer om fördelarna med att investera i solenergi.

Vill du att vi kontaktar dig?

Vill du få en offert eller har specifika frågor gällande solenergi och/eller energilager? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.