fbpx skip to Main Content

Välkommen till ett givande och matnyttigt webbinarium om solenergi och hur du kan bli din egen kraftproducent

solpaneler på gröna ängar

Låter 160 000 kr per hektar som en bra avkastning?
En av lantbrukets största utmaningar är lönsamhet. Här presenterar vi ett konkret förslag på hur du kan använda en mindre yta, upp till tre hektar, av din mark till att bygga ett solkraftverk och sälja elen direkt ut på nätet.

Använd sämre mark till att bygga egen solpark
Arealer som inte duger som produktiv åkermark kan vara utmärk för ett eget solkarftverk. En förutsättning är naturligtvis att marken är duglig för att få ned bärande stolpar och att den inte skyms av närliggande skog som kan kasta långa skuggor.

Agenda - Fredag 11 mars kl. 14-15

14.00 – 14.10 – Solenergi i Sverige
Hur ser framtiden utför solenergi i Sverige? Vi tittar på hur utvecklingen har sett ut och visar på hur stor potential som finns.

14.10 – 14.20 – Elprisets utveckling framöver
Elprisets Ökade elpriser kan även skapa möjligheter. Vad elpriset tar vägen framöver är svårt att veta. Men här berättar vi vilka faktorer som styr elpriset och hur marknaden ser på den ökande elektrifieringen och utbyggnaden av vårt elnät.

14.20 – 14.50 – Bygg ett eget solkraftverk
Vi går igenom vilka förutsättningar som behövs för att bygga ett solkraftverk. Du får också en bra förståelse för vilken mark som passar och vilka tillstånd som du behöver söka.

14.50 – 15.00
Frågestund – Fritt fram att ställa vilka frågor du vill gällande solenergi.

Anmäl dig här

Vänligen fyll i namn och e-post nedan så skickar vi ut en länk i god tid innan webbinariet.

(Obligatoriskt)” anger obligatoriska fält

Läs intervju med Mose Freyer som har investerat i en solcellspark

Jag är gudaglad att jag investerade i det här, nu är drömmen att bygga dubbelt så stort, säger vd Mose Freyer.

Exklusiva bilar från hela världen kommer till Skånska Tollarp för att lackas och få kärlek på Moses Bil & Lack. Och numera är det den egna solcellsparken som står för energin till anläggningen.

Det började 1991 med en man och hans passion för bilar. Drygt 30 år senare är Moses Bil & Lack ett familjeföretag med närmare 53 medarbetare, och en passion för bilar vars rykte har spritt sig över hela världen.

– Vi tar hand om mängder av exklusiva bilar, kända människor låter flyga in sina specialare till oss under sekretess för att vi ska ta hand om dem, säger Mose Freyer.

I företaget ingår både serviceverkstad, plåt- och skadeverkstad, lackverkstad och rekonditionering, något som självklart drar mycket energi.

– Vi har 9000 kvadratmeter som ska värmas upp, sex lackboxar, ventilation, ja vi gör åt med väldigt mycket ström.

Våren 2021 fattades därför beslutet att investera i en egen solcellspark med 550 paneler, placerade på en hektar bakom verkstaden. Totalt producerar parken närmare en halv megawatt per år, något som var mycket tacksamt i vintras när elpriserna var som högst. För även under vintermånaderna kan solpaneler producera el, även om det inte är lika mycket som under sommarhalvåret.

– Jag var gudaglad i vintras att vi hade en solcellspark!

Men det är inte bara de lägre elräkningarna som har överraskat Mose Freyer positivt, även installationen har varit mycket lättare än vad han hade trott.

– Jag visste inte från början att det var så enkelt att sätta solceller på marken som det faktiskt var. Och det gick jäkligt snabbt, efter bara två månader var allt i drift, och själva inkopplingen gjorde de på en lördag så vi behövde inte ha stängt verkstaden ens en timme. Det har varit ett fantastiskt samarbete med EnergiEngagemang som sålde solcellerna och nätbolaget, alla har hjälpt till för att göra det så smidigt som möjligt. Dessutom är solcellerna helt underhållsfria, det gillar jag.

Dessutom har solcellsparken väckt uppmärksamhet hos Mose Freyers kunder. Den ligger placerad så att den från parkeringen ser ut som en liten diamant som lyser i solen.

– Varken jag eller kunderna trodde att en solcellspark kunde vara vacker, men det är den. Jag får så mycket frågor från kunderna, och nu är planen att skaffa en liten monitor i receptionen där kunderna kan följa produktionen i realtid när de sitter och väntar.

För Mose Freyer var det egentligen aldrig någon tvekan att fatta beslutet om att investera i solceller.

– Man måste tänka framåt. Verksamheten kräver mycket energi redan idag, och när barnen tar över någon gång kommer de väl att bygga ut ännu mer, och då måste vi göra vad vi kan för att få den energi vi behöver.

 

Drömmen nu är därför att dubbla parkens yta och skapa en park som genererar en megawatt per år.

– Dessutom skulle jag vilja få fatt i riktigt stora batterier som kan lagra all energin. Jag ser en stor framtid i detta, för både oss, mina grannar, ja hela byn. Vi måste hjälpas åt, och om jag ser möjligheter, varför då inte göra det?

Storskalig solenergi till företag, lantbruk och fastighetsbolag

10-15 gånger högre avkastning
Avkastningen på ett solkraftverk kan estimeras till 10-15 gånger så hög som spannmålsodling. Men lugn, vi begär inte att du ska överge fin åkermark. Men oftast kan du hitta ett par hektar som inte är helt optimal för odling, men som istället skulle kunna användas och bli till ett fint tillskott till den övriga verksamheten.

Jämnar ut intäktsflödet
Värt att beakta är även faktumet att ett solkraftverk ger en bra differentiering av intäktsflödet på gården. Torra varma år med lite regn ger låg spannmålsskörd. Dessa år har du istället massor av sol och oftast höga elpriser – bingo för solkraftverket.

Back To Top