Magnihill

Bakgrund

Både privatpersoner och företag har påverkats av de stigande elpriserna. Familjeföretaget Magnihill i Skåne har en hög elförbrukning, men de bestämde sig redan innan chockhöjningarna för att investera i en solcellspark.

– Jag såg att elpriserna började skena redan för ett år sedan. Jag kände direkt att det här är inte slutet – och jag hade rätt, säger Fredrik Almgren, ekonomichef och it-ansvarig.

Är det möjligt att få ner energikostnaderna samtidigt som vi gör en god gärning för miljön? Det var något som Fredrik Almgren lyfte fram till sina kollegor under hösten förra året. De kom fram till att de skulle investera i en solcellspark. 

– Vi hanterar bara frysta produkter och det krävs väldigt mycket energi. Vi har även en egen högspänningsanläggning som är svår att hantera. När vi tog emot offerter av olika solcellsleverantörer var det av stor vikt att de hade kunskap om just nu högspänningsdelen. Det är nämligen inte många som har det, säger han. 

Familjeföretaget Magnihill grundades 1957 och ligger i Skåne. De odlar, producerar och importerar frysta produkter från växtriket. De har ett brett sortiment där det senaste tillskottet består av en klimatsmart ekologisk rotfruktspytt samt en färgglad och unik wokblandning med svenska ekologiska wokgrönsaker. 

– En stor del av vår egen produktion består av KRAV-odlade produkter. Det ställer stora krav på kvalitet och miljö i alla led, från frö och odling till produktion, frys, pack och lager. Vi är mycket måna om miljön och solceller ligger verkligen helt rätt i tiden, säger Fredrik Almgren.

Gammal granodling

Efter att ha gått igenom flera offerter föll valet på EnergiEngagemang. Under våren byggde de en solcellspark som är på ungefär 4 000 kvadratmeter och i somras kom den första delen igång. Solcellsparken ligger på en gammal granodling på platsen, men innan Fredrik Almgren och ledningen Magnihill på gav tummen till området upp gjorde de omfattande undersökningar. 

Solcellsparken är på cirka 4000 kvadratmeter.
Solcellsparken är på cirka 4000 kvadratmeter.

– Skogen hade bland annat drabbats av stormskador och några angrepp av barkborre. Då bestämde vi oss för att satsa på att skapa bra energi istället för att plantera nya träd. Vi är otroligt nöjda med EnergiEngagemang. De har varit professionella genom hela processen, säger han. 

Fredrik Almgren berättar att de i princip har levererat en nyckelfärdig lösning samt att de har erfarenhet av högspänningsanläggningar. 

– Det här är en bra investering, men det var verkligen i grevens tid eftersom elpriserna fortsätter att stiga. Vi känner oss trygga med EnergiEngagemang. Det finns många lyckosökare i solcellsbranschen och om man väljer fel leverantör kan det bli dyrt, säger han.