ICA Kvantum Ystad

Solceller på taket täcker en fjärdedel av butikens energiförbrukning

I en ICA-butik är elen för att driva kyl och frys en stor kostnad. Christian Olofsson, handlare på ICA Kvantum i Ystad, fick till en bättre ekvation genom att sätta solceller på taket.
– Jag hatar att slösa på resurser, både ekonomi och miljö, så det här känns verkligen bra i hjärtat.

När Christian Olofsson 2013 stängde sin gamla ICA-butik och byggde en ny två kilometer därifrån fick han 40 procent mer yta än i den gamla. Trots det lyckades han sänka sin elförbrukning med 30 procent.

– Det blev väldigt tydligt vilken skillnad en modern maskinpark gör när man har så mycket kylar, frysar och ventilation som vi har.

Men Christian Olofsson nöjde sig inte med att spara el jämfört med tidigare, han ville också producera sin egen. Med tanke på att alla maskiner måste gå 365 dagar om året, dygnet runt, ville han undersöka om det gick att installera solceller på butiken för att på så sätt minska kostnaderna.

– Jag är kanske på gränsen till snål, eller om man hellre vill säga ekonomisk, men jag hatar att slösa på resurser. Vi försöker ta hand om det matavfall som blir från butiken på bra sätt, vi är duktiga på att återvinna, och att då ha ett stort tak med massa sol på utan att ta vara på den, det gillade inte jag.

Stort miljöengagemang

Dessutom har Christian Olofsson ett stort miljöengagemang, och hade bland annat sett till att kommunen installerat en återvinningsstation vid butiken, att grönytefaktorn var stor på både byggnad och tomt, och att kunderna hade möjlighet att ladda elbilar medan de handlar.
– Vi i Sverige lever som om vi hade fyra jordklot med resurser, det är klart att det inte kommer att funka i längden. Det kommer att gå käpprätt åt skogen om vi inte börjar ändra saker någonstans, och det kan låta som fina ord men jag vill göra rätt för mig inför mina barn och barnbarn.

Och förutsättningarna för butiken att ha solceller är perfekta. 4 400 kvadratmeter platt tak utan några större träd i närheten som skymmer, och så placerad i Ystad där solen lyser en hel del.

– Jag insåg att det skulle komma att kosta mig en hel del, men samtidigt visade offerten att den investeringen skulle ha betalat sig på under sju år. Jag vet att mina maskiner och min ventilation kommer att dra el, det här är kostnader jag har dag ut och dag in, och då tyckte jag att jag lika gärna kunde producera elen själv för att slippa höga elräkningar och samtidigt göra en insats för miljön. Det är ju egentligen en no-brainer.

”Marginal åt rätt håll”

2019 satte därför solcellsföretaget EnergiEngagemang upp 822 solpaneler ovanpå ICA Kvantum, och de senaste åren har de levererat el som har täckt cirka 26,5 procent av butikens energiförbrukning.
– Jag blev utlovad 24 procent, så det blev ju marginal åt rätt håll. Och nu när man läser i tidningen om de höga elpriserna känns det inte alls så dumt att ha solceller på taket. Jag tror att många butiksägare önskar att de hade solceller på plats redan i dag men jag tror att många kommer att titta vidare på egna solceller med tanke på elpriserna i dag. Det lönar sig i längden både för butiken och vår jord.