Tystberga södra solpark

Välkommen till Tystberga södra solpark

I Tystberga i Nyköpings kommun planerar EnergiEngagemang att etablera en solpark med installerad effekt på 22 MWp.

Parken beräknas producera ca 25 000 000 kWh årligen vilka kommer distribueras till det allmänna nätet. Det motsvarar ca 1250 villaägares årliga elförbrukning.

Området för parken är idealiskt för solenergi då det har bra solinstrålning, bra nätanslutning, erbjuder goda möjligheter att visa hänsyn till skyddsvärda miljöer och har en lättarbetad mark för enkelt montage. Solparken kommer vara belägen på jordbruksmark men utformas på ett sätt så att jordbruk fortsatt kan bedrivas på ytan. När parken sedan nått sin livslängd kommer den att vara lika enkel att montera ner för att återvinnas. Marken kommer då direkt att kunna användas till annat.

Inbjudan till samråd

EnergiEngagemang bjuder härmed in myndigheter och berörd allmänhet till avgränsningssamråd. Samrådet syftar till att ge myndigheter och berörda tidig kunskap och möjlighet att lämna synpunkter som kan beaktas i det fortsatta arbetet samt framtagandet av miljökonsekvensbeskrivning.

Dina synpunkter är viktiga


Genom samrådsförfarandet ges myndigheter, enskilda och allmänhet möjlighet att bidra med information och inkomma med synpunkter om den planerade verksamheten. EnergiEngagemang avser nu inhämta yttranden gällande miljökonsekvensbeskrivningens innehåll och utformning, samt om den planerade verksamhetens lokalisering, omfattning, utformning och de
miljöeffekter planerad verksamhet kan antas medföra direkt eller indirekt.
Vi önskar att ni i första hand lämnar skriftliga samrådsyttranden för att vi på ett så sakligt och korrekt sätt som möjligt ska kunna sammanställa dem i en samrådsredogörelse och arbeta in dem i kommande miljökonsekvensbeskrivning.

Samrådsyttranden lämnas via e-post till
tystberga.solpark@ecogain.se
alternativt via brev till:

Ecogain AB
Tystberga Södra Solpark
Att: Administratör
Stampgatan 8
411 03 Göteborg

Vi behöver era samrådsyttranden senast 4e maj 2025.

Ca xx st

Solpaneler ska monteras


Ca 45 ha

Solparkens totala yta


22 MW

Är parkens installerade effekt


25 000 000 kWh

beräknas produceras årligen


Så här ser tidplanen ut

Nedan ser du hur den preliminära tidsplanen och processen ser ut. Driftsättning planeras till 2026 – 2027.


Tillståndsansökan lämnas in
Tillståndsansökan lämnas in

Q3 2025

Beslut från Miljöprövnings-delegationen (MPD)
Beslut från Miljöprövnings-delegationen (MPD)

Uppskattas Q1 2026

Bygglov skickas in
Bygglov skickas in

Uppskattas Q1 2026

Nätanslutning och driftsättning
Nätanslutning och driftsättning

2026 – 2027

Kommunikatör

Emma Nygren Tibblin
emma.tibblin@energiengagemang.se

Projektledare

Louise Albinsson
louise.albinsson@energiengagemang.se

Vanliga frågor om solcellsparker

I många länder är solcellsparker ett vanligt fenomen och en viktig bidragare till elsystemet. I Sverige är de dock fortfarande inte lika vanliga. I våran kunskapsbank har vi samlat ett antal frågor som du kanske söker svar på.

Är ditt företag intresserad av att bygga en solcellspark?

Se till att all el som ditt företag förbrukar är producerat av solenergi. Genom att äga en egen solcellspark tar ni en aktiv roll i den energiomställning som nu sker över hela världen.

Vill ni veta mer hur det går till rent praktiskt? Kontakta oss så bokar vi in ett platsbesök i solcellsparken. På plats kan vi visa och förklara hur det fungerar och berätta mer om fördelarna med att investera i solenergi.

Vill du att vi kontaktar dig?

Vill du få en offert eller har specifika frågor gällande solenergi och/eller energilager? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.