fbpx skip to Main Content

För ett par år sedan installerade vi vår demo-anläggning – Så här gick det till:


Anläggningen är placerad på en normalstor villa i Sörmland, eller rättare sagt på dubbelgaraget, som både hade takyta och var optimalt placerad i söderläge. 

Johan Skördare, VD på EnergiEngagemang tycker att det är spännande med solenergins snabba utveckling.

– Det är häftigt att vi kan göra egen el hemma. Tekniken har kommit så långt att det börjar bli lönsamt för enskilda hushåll. Man slipper ju dessutom betala en massa dyra kostnader som bara går till skatter och till elbolagen och istället få ett långsiktigt lågt elpris, berättar han.

Vad ger bäst effekt
Första steget är alltid att ta reda på förutsättningarna för att få investeringen att bli lönsam.
– Det är ganska komplicerat att ta reda på exakt vad som behövs så där behöver man hjälp av proffs. Det gäller att kunna bedöma lönsamheten beroende på solinstrålning, takdimensioner och förbrukning, säger Johan.

Smidig installation
Nästa steg är att fundera på hur mycket man är beredd på att göra själv.
– Är du händig kan du själv montera anläggningen på ditt hus. Men då ska du veta vad du gör. Anläggning har en livslängd på upp till 30 år så det gäller att inte fästena blir korrekt monterade. EnergiEngagemang levererar en komplett, färdigdimensionerad anläggning där förutsättningarna är klara. Man får tydliga instruktioner som bara är att följa. För den som hellre vill lägga tiden på annat har EnergiEngagemang förmånliga avtal med kunniga installatörer med stor erfarenhet av att montera solceller. Installationen tar då normalt ett par dagar att montera.

Det krävs också en behörig elektriker som installerar mätare och brytare. Det är några timmars jobb för att dra sladdar och få allt att fungera. Sen är det bara att sätta igång att producera el.


Resultat direkt
Ekonomiska resultaten kom från dag 1. Det var en markant skillnad, konstaterar Johan.
– Jag tycker att det ser så snyggt ut där på taket. Jag är stolt över att få fler att producerar egen el och att det är bra för miljön. Det är också spännande att se effekten variera. Vad händer när solen går i moln till exempel?  Varje dag kollar jag upp vår anläggning och tittar på mätaren med elförbrukningen. Och ser jag att den nästan stått helt still under dagen, då vet jag att jag har gjort rätt.

 

Fakta om anläggningen:

  • Vår referensanläggning är en 160 kvm tvåplansvilla med byggår 2000. I villan bor en barnfamilj med två vuxna och två barn.
  • Villan har en jordvärmepump som uppvärmningskälla och vattenburen golvvärme.
  • Årsförbrukningen innan solinstallationerna var 16 000 kWh/år.
  • Följande solenergiinstallationer har genomförts: Solvärmeanläggning för produktion av varmvatten och värme. Solelsinstallation för elproduktion om 7 600 kWh/år.
  • Solvärmeanläggningen försörjer villan med varmvatten till 100% under 8 månader av årets 12 månader samt stöttar med värme under vår och höst. Egenproduktionen av varmvatten ersätter tidigare ca 1 100 kWh och stöttningen av värme ca 600 kWh. Årsreduktion av tidigare elanvändning från solvärme är alltså 1 700 kWh eller ca 2 000 kr/år.
  • Solelanläggningen producerar 7 600 kWh/år vilket ger en besparing av 11 430 kr/år.
  • Anläggningen har alltså minskat sin inköpta energi från 16 000 kWh (årskostnad 19 200 kr) till 6 700 kWh (årskostnad 5 770 kr) årligen – en kostnadsreduktion om 13 430 kr/år alltså.
  • Nästa steg för vår referensanläggning är att köpa vindel genom en vindandelar i ett vindkraftverk vilket kommer att reducera årskostnaden ned till 2 040 kr och spara ytterligare 3 730 kr/år.
  • Återbetalningstiden för hela anläggningen är under 10 år. Livslängden är över 25 år.

 

Back To Top