Mejeriet som producerar både getost och get-el 

På Löt gårdsmejeri samsas traditionella hantverksmetoder med ny teknik. Sedan drygt femton år produceras här ostar i världsklass, där den ena kunden är namnkunnigare än den andre. Nu tar man ett större grepp om värdekedjan och börjar producera solel i getternas hage. 

Att anlända till Löt gårdsmejeri känns på många sätt som att hamna i en Astrid Lindgren-saga. Och kanske är det inte så konstigt då vi befinner oss i Gammailkil, strax söder om Linköping, inte mer än någon timme från Vimmerby. Den gamla rödmålade gården, delvis från 1600-talet är väl omhändertagen och idyllen förstärks av de fjällkor som betar intill huset.  

Här produceras sedan drygt 15 år tillbaka genuina hantverksostar och mejeriprodukter gjorda på mjölk från gårdens egna getter och mjölk från granngården Kettestad. Mejeriet drivs av Erik och Björn och har gjort sig kända för sina högkvalitativa ostar och namnkunniga kunder. Ostarna serveras bland annat på Frantzén, NOMA och Mathias Dahlgren men går också att köpa i den lilla gårdbutiken på Löt.  

Vi exporterar som längst till en trestjärnig Michelinrestaurang i Singapore, säger Erik. 

Framtidstro och framtidens teknik

Det finns en stor framtidstro och vilja att utvecklas på Löt. Produktutveckling har alltid varit viktigt och mejeriet tar ofta emot internationella studenter som vill lära sig mer om traditionella hantverksmetoder. I gengäld skapar det utrymme för produktutveckling och experimentella försök att fortsatt utveckla ostar i världsklass. 

Även utanför mejeriet är det fullt upp. Förutom att det i detta nu bland annat byggs nytt diskrum i den gamla bagarstugan som framöver kommer fungera som café finns också planer på att i framtiden bygga en restaurang. 

Tanken är att man ska kunna sitta och äta mitt bland getterna. Fönstren är redan inköpta, säger Erik. 

Solelföretaget EnergiEngagemang har också precis avslutat bygget av en solpark som kommer att kombinera elproduktion med get-bete. I parken kommer gårdens 110 mjölkgetter att beta. 

Det är första gången vi bygger en park för getter. Det har krävt en del extra justeringar, såsom upphöjda panelbord och skydd av kablage, men i övrigt har arbetet flutit på som i vilket projekt som helst, säger Timmie Hagström, installationssamordnare för projektet. 

110 getter kommer att beta bland solpanelerna

Solparken ägs av Tekniska verken och fungerar som en demopark dit lantbrukare kan komma för att inspireras av hur man kan kombinera bete med elproduktion. Av den anledningen har man också valt att testa tre olika panelsystem, ett vertikalt, ett öst-väst- och ett sydsystem.  

Egen el – en del i att skapa en hållbar värdekedja 

Viljan att producera el på gården kom inte som en slump. Erik lägger stor vikt vid att skapa hållbara värdekedjor, från start till färdig produkt, och har sedan starten fokuserat på att ta kontroll över så stor del av värdekedjan som möjligt, vilket också inkluderar att minimera mängden svinn. 

Vi vill att restaurangerna som serverar våra ostar ska veta att produkterna har producerats på ett medvetet och ansvarsfullt sätt genom hela kedjan. Alla produkter vi har i vårt sortiment har en historia och att kunna säga att även elen som gått åt inom produktionen är producerad på samma plats som getterna betat ger ytterligare liv åt historien, säger Erik. 


Profilbild för Emma Nygren Tibblin
Vill du dela nyheten med någon?