fbpx skip to Main Content

Regeringen överraskar med ytterligare 500 miljoner i budgeten för 2019

Solcellsstödet utökas nu med ytterligare 500 miljoner kronor för resten av 2019, vilket gör att den totala satsningen för i år hamnar på 1,2 miljarder kronor. För 2020 kommer totalt 835 miljoner kronor av budgeten att gå till solcellsstöd.

Igår onsdag presenterade partierna höstbudgeten – och en av överraskningarna var att det redan i år kommer att tillföras ytterligare 500 miljoner kronor. Med tanke på hur många som står i kö är det här ett tacksamt tillskott för att få ner kötiden som idag är över ett år.

2020 blir solcellsstödet 835 miljoner kronor, vilket faktiskt är en minskning med 30% om man jämför med årets satsning på totalt 1,2 miljarder kronor.

Lorentz Tovatt som är energipolitisk talesperson för miljöpartiet kallar förslaget  ”En rejäl satsning på solenergi.” och tillägger att det här har varit en topprioritering i budgetarbetet.

I väntan på grönt avdrag
I ett twitter-inlägg kommenterar Centerns energipolitiska talesperson Rickard Nordin budgeten som att ”Vi fyller på solcelsstödet i väntan på att det ska fasas ut och ersättas av ”grönt avdrag” i nästa höstbudget!

Till 2021 vill både centern och miljöpartiet att solcellsstödet görs om till ett ROT-avdrag men att det fortfarande finns kvar en bidragsdel till företagen. Hur stor och i vilken omfattning är dock inte klart ännu.

Regeringen har lyssnat på branschorganisationen
Budgetförslaget ligger i linje med de rekommendationer som branschorganisationen Svensk Solenergi har jobbat för. I somras skickades följande skrivelse in till regeringen med rubriken: Det stora antalet ansökningar för solcellsstödet måste hanteras och en plan för utfasningen av stödet tas fram. I skrivelsen presenterades följande tidsplan med konkreta förslag:

2019: Nu gällande 20 procent stöd för privatpersoner och företag. Medel om minst 1,2 miljarder behöver anslås i höstbudgeten för att täcka förväntade inkomna ansökningar till och med dec 2019.
2020: Solcellsstödet sänks till 15 procent för privatpersoner och företag from 1 januari 2020. Ytterligare uppskattningsvis 1,2 miljarder behövs anslås i budget för att täcka ansökningar som förväntas kommer in under 2020. Alltså sammanlagt 2,4 miljarder 2019 och 2020.
2021: Energi-ROT för privatpersoner införs, vilket motsvarar en stödnivå på 15 procent. En ny förordning för solcellsstödet till företag införs som gäller fram till sista december 2022. Stödnivån för dessa sätts till 10 procent.
2022: Energi-ROT för privatpersoner. Stödnivån för företag i den nya förordningen är kvar på 10 procent.
2023: Energi-ROT för privatpersoner. Inget stöd för företag.

Vad innebär det här för dig?
Har du sökt stödet och redan byggt en anläggning? Grattis, du kommer få ditt stöd snabbare än vad som tidigare var väntat.

Har du sökt stödet men väntar med att bygga din anläggning? Grattis, du kan känna dig tryggare med att du får stödet och kan om du vill börja bygga redan nu, fördelen blir då att din anläggning kan stå klar redan i år.

Har du inte sökt stödet och vill bygga? Kontakta oss direkt så hjälper vi dig att komma igång.

Back To Top