fbpx skip to Main Content

Rapport från solenergimässan i München

Det var inga stora, revolutionerande nyheter som presenterades i montrarna. Mycket handlade snarare om att redan känd teknik nu har börjat komma ut på marknaden. Bland dessa kan nämnas:

Halverade celler
Genom att dela och halvera ytan på cellen i panelen minskas avstånden och därmed frekvenstoppar som ger i princip lägre temperatur i cellen och därmed en högre effektivitet.

Integrerad optimering
Med den senaste optimerartekniken från Maxim Integrated byggs optimeringen in i panelen istället för som tidigare där den placerades på baksidan. Lösning är att varje panel har tre av varandra oberoende optimerare vilket gör att påverkan från exempelvis skuggning eller nedskräpning hålls på lägsta möjliga nivå.

Paneler i olika färger
Henry Ford’s klassiska citat ”du kan få din T-ford i vilken färg du vill så länge den är svart” har under en längre tid även gällt solpaneler. Men i år märkte vi att fler och fler tillverkare börjar erbjuda fler färger utan att för den saken skulle tappa allt för mycket i effekt.

Internet of Things – IOT
På växelriktarsidan pratade många om smarta hem och hur IOT kan hjälpa till att optimera både produktion och förbrukning. Med all elektronik uppkopplad till en centraldator styrs hemmet så att så mycket som möjligt av den solenergi som produceras i första hand även går till den egna förbrukningen.

Batterierna är på gång
Två av mässans fem hallar handlade om batterilösningar. Tesla var naturligtvis där, men kunde inte svara på när de ska lansera Powerwall på den svenska marknaden. Men det finns många andra tillverkare som har minst lika intressanta lösningar. Alltifrån klassiska batteritillverkare som Varta till andra biltillverkare som Mercedes Benz.

Svenska utställare
Det fanns några svenska utställare på plats. Bland annat Svensk solenergi, men också FerroAmp som har ett system för strömutjämning, laddnings- och produktionsoptimering. Får vi gissa att vi även nästa år får se Box of Energy och Northvolt på plats?

Back To Top