fbpx skip to Main Content

Bakgrund

Paret som bor i denna villa har länge varit nyfikna på solel som ett sätt att långsiktigt sänka sina energikostnader. De besökte en informationskväll med en villaägareförening där EnergiEngagemangs VD var och presenterade, och blev mer intresserade och bad om en offert. När vänner till dem installerade solceller på sitt hus och berättat hur nöjda de var, gjorde de också slag i saken och kontaktade EnergiEngagemang för en beställning på en egen solelsanläggning.

Lösning

Det höga, södervända taket är utmärkt för solpaneler. Taket på villan är dock klätt med en tegelprofilerad takplåt, vilket gjorde valet av montagessystem till en avgörande fråga. De är viktigt att montagesystemet både är starkt och stabilt samt givetvis håller taket tätt. Många montagesystem går därför inte att använda på tegelprofilerad takplåt, men EnergiEngagemang lyckades presentera en robust lösning.

När det väl blev dags att montera genomfördes hela projektet på mindre än en vecka, från det att montörerna kom tills att anläggningen var driftsatt och klar och arbetsplatsen var städad och fin.

Resultat

Familjen har nu en egen solelsanläggning som ger dem gratis el i många år framöver; tyst, säkert och miljövänligt. Under sommarmånaderna kommer de producera mer el än de behöver, och kan då sälja ut sitt överskott på elnätet. Under vintermånaderna köper de först tillbaka sin egen el innan de ”riktiga” elräkningarna börjar komma. Paret räknar med att över 60 % av deras årsförbrukning skall komma från solcellerna.

villa_före  solceller_efter

  • Storlek: 65 kvm
  • Installerad effekt: 9,3 kW
  • Årlig produktion: 8 850 kWh
  • Årlig förbrukning: 14 500 kWh
  • Självförsörjandegrad: 61%
Back To Top