fbpx skip to Main Content

Bakgrund
Sommarstugan som byggdes i slutet av 60-talet har nu tagits över av tredje generation. För ett par år sedan målades fasaden om och funderingar har länge funnits på att lägga om det gamla plåttaket. Ägarens intresse för solenergi i kombination med att varken ha tid eller lust att lägga om taket själv gjorde att EnergiEngagemang blev lösningen.

Lösning
Stugan ligger i rak sydlig riktning med ett stort tak. En älskad björk ger dock skugga över hela taket fram till kl. 10 på förmiddagen, vilket togs hänsyn till när panelerna skulle placeras. Det gamla taket gick till återvinningen och ny papp, läkt och plåt monterades varsamt upp. Själva montaget av solcellerna gick mycket smidigt då hantverkarna nu visste hur takstolarna låg och hur konstruktionen såg ut. Med tanke på att både tak och solceller ska sitta där i närmare trettio år är det viktigt att allt blir ordentligt gjort.

Resultat
Totalt består anläggningen av nio paneler vilket nästan motsvarar den årliga förbrukningen. Då stugan i stort sett bara används under sommarhalvåret passar det bra med solceller som då producerar el när förbrukningen är som högst. Taket ligger stabilt och rakt och de nya hängrännorna låter vattnet rinna av utan problem de gångerna då regnmoln skymmer solen.

Back To Top