fbpx skip to Main Content

Bakgrund
Gården i Hölö, som ligger i Södertälje kommun, har ett traktorgarage där ena långsidan vätter rakt i söder. Ägarna till gården, som länge varit sugna på att ha egna solceller, hade sökt det statliga solcellsstödet. I november 2012 fick de besked om att de tilldelats pengar. Eftersom stödnivåerna var högre om installationen genomfördes innan årsskiftet kontaktade ägarna EnergiEngagemang och undrade om vi klarade av en installation till innan jul. I samband med solcellsinstallationen behövdes också taket förstärkas och förbättras.

Lösning
EnergiEngagemang genomförde först en takförbättring och monterade därefter en solcellsanläggning. Anläggningen driftsattes i adventstid, bara dagar innan midvintersolståndet och veckan innan det började snöa på allvar. ”Det hade ju varit skoj att se mer av hur anläggningen producerade precis när den var ny, men eftersom den skall hänga med i många år framöver, spelar det mindre roll när på året man tar den i drift”.

Resultat
Traktorgaraget har fått nytt tak och solcellsanläggningen är igång, nu och många år framöver. Vi på EnergiEngagemang märker ett större intresse från kunder under vårmånaderna när solen tittar fram, men eftersom solceller har så lång livslängd är det en god affär att installera solceller under hela året.

    • Storlek: 47 kvm
    • Installerad effekt: 6,9 kW
    • Årlig produktion: 6.500 kWh
    • Årlig förbrukning: 27.200 kWh
    • Självförsörjandegrad: 24%
Back To Top