fbpx skip to Main Content

Bakgrund

Äleby Gård i närheten av Stallarholmen driftsatte sin solcellsanläggning om 108 kW under våren 2014. Gården har under de senaste åren utvecklats till ett lantligt upplevelsecentrum med inriktning på viltvård och här anordnas konferenser för både små och stora företag. I gårdsbutiken erbjuds ett stort urval av viltkött och för den som vill lära sig mer finns det både jakt- och matlagningskurser. Med en strävan att erbjuda allt så närproducerat som möjligt var steget att satsa på solenergi inte långt.

 

Lösning

Solpaneler på tak på Äleby, fotot från byggnadsställningenGården har ett stort tak som ligger i sydöstligt läge och under dagen är taket helt fritt från skuggade träd och annat som skulle kunna störa produktionen. Med så pass bra förutsättningar var det naturligt att bygga en så stor anläggning som möjligt.

Anläggningens 431 paneler är uppdelade på sex olika växelriktare som är placerade inne i byggnaden där man tydligt kan se hur mycket energi som för tillfället produceras.

 

Resultat

Anläggningen är idag den största av sitt slag i Sörmland på ett och samma tak. För den som besöker Äleby är det svårt att missa det imponerande taket med alla paneler. Man får direkt en känsla av att här är det någon som har tänkt till.

– Vi hade inte gjort den här investeringen om det inte funnits ett bredare perspektiv. Taket ligger i rätt vinkel och satsningen ligger rätt i tiden. Dessutom finns det ett signalvärde, för när man närmar sig gården är taket med solpanelerna det första man ser. Att installera solenergi är ett naturligt steg som ligger helt i vår inriktning till att skapa en känsla för helheten, säger Jacob Högfeldt som driver Äleby Gård.

  • Storlek: 732 kvm
  • Installerad effekt: 108 kW
  • Årlig produktion: 104 000 kWh
  • Årlig förbrukning: 200 000 kWh
  • Självförsörjandegrad: 52%
Back To Top