fbpx skip to Main Content

Mer pengar till minskad budget

När M&KD-budgeten antogs förra hösten minskade solcellsstödet från 925 MSEK/år till 437 MSEK/år. Samtidigt presenterades en motion om att sänka nivån på stödet från 30% till 15%. I praktiken innebär det här att kötiden för solcellsstödet dubblas när stödet halveras. Vad beträffande nivåerna bestäms det av regeringen och inte av budgeten. Hittills ligger nivåerna kvar på nuvarande 30%.

Men solcellsstödet kan få mer pengar när vårbudgeten presenteras. Nyligen sa den nya energiministern Ygeman i en artikel i Ny Teknik att mer pengar kommer att tillföras stödet. Detta har även tidigare bekräftats av Centerns talesperson för energipolitik, Richard Nordin på en direkt fråga från oss via twitter. Hur mycket, kan dock ingen  svara på än utan vi får vänta tills budgeten blir offentlig. Förra året presenterades vårbudgeten i mitten av april.

Kommer nivåerna att sänkas?
Den stora frågan som nu återstår är vilka nivåer som kommer att gälla. I Moderaternas budgetmotion ville de sänka nivån på investeringsstödet från nuvarande 30% till 15%. Branschorganisationen Svensk Solenergi är inne på samma spår och dess ordförande Johan Lindahl skrev i en tweet på måndagmorgonen 18/2 att stödet behöver fasas ut:

Tweeten besvarades av Richard Nordin som återigen bekräftade att de vill öka budgeten för solcellsstödet.

 

Nu är det som bekant varken M, KD eller Svensk Solenergi som sitter i regeringen utan Socialdemokraterna och Mp med stöd från mittenpartierna. För närvarande pågår diskussioner kring vårbudgeten och det ska bli spännande att följa vad som händer.

Vi på EnergiEngagemang lovar att hålla oss uppdaterade i frågan och återkomma med information framöver.

 

Back To Top