fbpx skip to Main Content

Bakgrund
Leif är ekologisk bioldare och har under de senaste tio åren renoverat och förbättrat huset och trädgården. Jordvärme har installerats som också är kopplad till en kakelugn för försörjning av värme och varmvatten. Att ta nästa steg och installera solel kändes helt naturligt då han gillar att vara självförsörjande och vill ha låga fasta kostnader för sitt boende.

I ett större perspektiv vill han också bidra till jordens långsiktiga överlevnad genom att inte bara snacka utan också göra egna medvetna val i rätt riktning

Lösning
Under 2012 ansökte de om statligt stöd för att installera solceller. Vilket de också fick. EnergiEngagemang har varit med genom hela processen och hjälpt till med ansökningar och dimensionering. Själva anläggning består av 104 paneler som installerades under hösten 2012. Effekten på 25 kW är fullt tillräckligt för de två hushållen på gården.

I samband med installationen gjordes samtidigt en förstärkning av taket och ett byte till takplåt, allt för att taket skulle vara tätt och hålla minst lika länge som solcellsanläggningen, dvs. i minst 30 år. Växelriktarna monterades inne i själva ladan. Vattenfall som är nätägare bytte också ut mätarna för att möjliggöra försäljning av överskottsproduktion.

Leif – Vi äger en gård på Selaön utanför Stallarholmen. Vi har länge haft en önskan om att leva i samklang med ett miljöriktigt beteende. Ofta är dessa vägval dyrare än alternativen. När EnergiEngagemang introducerade oss för möjligheterna med solel insåg vi vilken god lönsamhet ett riktigt och långsiktigt miljöval kan ge. Vi lever som vi lär och tjänar dessutom bra med pengar på det. Att jobba med EnergiEngagemang har varit en fröjd – de har skött allt exemplariskt!

Resultat
Utan underhåll och skötsel är solcellsanläggningen nu i full drift. Leif producerar egen värme, eget vatten, egna grönsaker, egen frukt, egen honung och numera även egen el. Nästa projekt blir att köpa en elbil. Som han naturligtvis tankar gratis hemma.

 

 

Back To Top