fbpx skip to Main Content

Intersolar 2013 i München

Under midsommarveckan genomfördes världens största sol-energi-mässa ”Intersolar” i München, Tyskland. Vi på EnergiEngagemang var naturligtvis där för att kolla in det senaste inom branschen. I två intensiva dagar plöjde vi igenom en enorm mässhall med över 1.500 utställare, här är några av de viktigaste iakttagelserna:

  • Man kan konstatera att solenergimarknaden är verkligt global – vi mötte leverantörer från alla världsdelar. Även om regelverket varierar mellan våra olika länder så är Europa tydligt inriktat på att dra mer och mer nytta av solens strålar. Nu gäller det att även Sverige hakar på tåget.
  • Tyskland har aktivt jobbat med solenergiomställning i flera år och det märks i bredden av alla olika lösningar vi fick se. På Intersolar fanns allt från portabla campingsolpaneler, snygga carports, till massor av anläggningsvarianter för villatak, lantbruk, industrier, skolor och fastigheter. Störst är vad man kallar megawatt parks, alltså stora landområden med hundratals markmonterade solpaneler.
  • Ämnet på allas läppar var de av EU nyligen införda tillfälliga strafftullarna på kinesiska solpaneler. Förhandlingar mellan EU och Kina pågår. Nästa datum att hålla koll på är den 6 augusti då strafftullsnivån skall ändras och den 5 december när beslut ska tas om strafftullarna ska permanentas eller inte. Japanska, indiska, koreanska, tyska och amerikanska tillverkare är inte drabbade.
  • Vi såg också en ny spännande produkt, ett solvärmesystem med solceller istället för solfångare – riktigt smart! Perfekt under sommarhalvåret för den som eldar med ved eller pellets. Vi återkommer med mer information i kommande nyhetsbrev.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back To Top