fbpx skip to Main Content

Energiministern öppnar upp för solenergi

Det börjar närma sig valår och Anna-Karin Hatt har börjat värva röster. I juni presenterade nettodebiteringsutredningen sitt förslag, nu har regeringen kommit med sitt förslag. I sin blogg säger Anna-Karin ”Potentialen för solel i Sverige är stor, och den tekniska utvecklingen har gjort att det snabbt blivit allt mer lönsamt att satsa på solel också i vår nordliga del av världen”. Vi kan bara håll med.
I korthet går det nya förslaget ut på att man som microproducent kan få upp till 12.000 kr tillbaka på skatten beroende på hur mycket man producerar. I sin blogg förklarar hon det så här:

”Nyttjar man reformen fullt ut, och bygger en anlägging som kan producera 20 000 kWh/år (vilket är taket för hur mycket man får dra av) så kommer man kunna dra av upp till 12 000 kronor/år på skatten varje år (avdragets storlek ska motsvara energiskatten och momsen). Ovanpå det kommer den ersättning man kan få från sitt elbolag för den el som man producerar och levererar ut på elnätet, och hur stor den blir beror på vilken överenskommelse man gör med sitt elbolag. Flera elbolag betalar redan idag betydligt mer än så, men om man räknar lågt och utgår från att elbolaget betalar 30 öre/kWh så skulle det kunna innebära ytterligare minst 6000 kronor i intäkt för en fullstor solcellsanläggning. Totalt sett kan man alltså med den här reformen, om man nyttjar den fullt ut, kunna komma att tjäna minst 18 000 kronor om året, om man börjar producera sin egen förnybara el.”

Back To Top