Trygga tillgången på billig el med en egen solvision

Elpriserna har varit oförutsägbara med stora variationer senaste åren. Efter rekordnivåerna sker nu en återhämtning till “normala” nivåer, samtidigt som kostnaderna för elnätet riskerar höjas inom kort. Företag och fastighetsägare kan dock återfå kontrollen. – Med egen elproduktion, som solenergi och energilager, kan du säkra en stabil och hållbar elförsörjning samt minska ditt klimatavtryck, säger Jonas Almquist, chef Stora bolag.

De senaste åren har visat att elpriserna kan fluktuera kraftigt på kort tid. Faktorer som väder, geopolitiska händelser och bristande elnätskapacitet kan snabbt förändra prognoserna. Terminspriserna må vara låga just nu, men osäkerheten i energimarknaden gör att det finns stora risker för nya toppar framöver.

Det är lätt att låta sig lugnas av de lägre terminspriserna för de kommande åren, men vi måste komma ihåg att energibehovet växer kraftigt. Det gör att vi står inför en framtid där prissvängningar kan komma snabbt och utan förvarning, säger Jonas Almquist. 

Prognoser från Energimyndigheten och Svenska kraftnät som båda pekar på en förväntad fördubbling av elförbrukningen under de kommande 20 åren, talar även för en fortsatt prispress uppåt.

Det innebär att vi även måste fördubbla energiproduktionen, här är det viktigt att inse att vi kommer behöva alla former av kraftslag för att hinna med utbyggnaden. Och här kommer solenergi och energilager ha en mycket viktig roll, säger Jonas Almquist, chef för avdelningen för stora bolag på EnergiEngagemang.

En helhetslösning för stabil elförsörjning

För att hjälpa företag och fastighetsägare att hantera osäkerheten kring elpriserna har EnergiEngagemang utvecklat verktyget Solvision, en långsiktig plan för att säkra tillgången till förnybar energi.

Solvisionen är en plan som vi gör tillsammans med kunden, främst större industri- och fastighetsägare som vill satsa på solenergi. Vi hjälper dem att ta ett helhetsgrepp över sina möjligheter med solenergi och hur mycket de kan producera, säger Jonas Almquist.

Vi ser över deras tak och mark – vilken potential har de för att installera solceller? Vad blir mest lönsamt? Och kan elen säljas vidare till hyresgäster?

I och med att elnätet börjar bli fullt måste vi i dag även titta på var det finns möjligheter att koppla in sig på nätet.

Utifrån den inventeringen presenterar EnergiEngagemang ett förslag på en årsplan, där man går igenom vilka åtgärder och investeringar som är bäst att göra när. Men det är inte ett statiskt dokument, utan varje år görs en avstämning.

En viktig del av Solvisionen är också att säkerställa var och hur man kan koppla in sig på elnätet, som i många områden börjar bli överbelastat. Därför hjälper EnergiEngagemang sina kunder att se över nuvarande abonnemang och förstå vilka möjligheter som finns i kundens olika fastigheter. I det här arbetet ingår även ett aktivt arbete med att drifta och optimera kundens befintliga anläggningar, oavsett vem som tidigare har installerat.

Identifiera nya möjligheter

Solvisionen är ett fantastiskt verktyg för att få struktur och säkra ett stabilt och lågt elpris. Du minskar också rörlig nätavgift och för väldigt många företag, även elskatten, säger Jonas Almquist.

Som fastighetsbolag kan du också förbättra driftsnettot och sälja elen vidare till dina hyresgäster.

Hyresgästerna blir glada över att få lokalproducerad solel och du får en ny intäktskälla. För flera av våra kunder är solen på taket den bästa och mest lönsamma hyresgäst de har. Dessutom hjälper solenergi företag att uppfylla kraven i EU:s taxonomi för hållbara investeringar, vilket kan förbättra företagets gröna klassificering och därmed påverka värderingen positivt.

Energilagring: Ett steg mot oberoende

En central del av den uppdaterade Solvisionen är energilagring, vilket blir allt viktigare i takt med att elnätet blir mer belastat och elpriserna mer volatila. Genom att installera batterilager kan företag inte bara lagra överskottsenergi från sina solpaneler, eller kapa effekttoppar, utan också bli aktiva aktörer på nuvarande och framtida frekvensmarknader.

Med ett batteri kan du lagra den el du inte använder direkt och sälja den när priserna är högre, eller när elnätet behöver avlastning, säger Jonas Almquist.Det skapar en ny inkomstkälla samtidigt som du hjälper till att stabilisera nätet.

“Ta en kölapp nu”

Efterfrågan på solceller har ökat med cirka 50 procent årligen de senaste tio åren, och med ökande elförbrukning förväntas den trenden fortsätta. Men utmaningen med ett överbelastat elnät innebär att företag som vill säkra sin framtida elförsörjning behöver agera snabbt.

Elnätet är redan nära sin kapacitetsgräns på många håll, och det är långa väntetider för att ansluta sig. Om du vill undvika att stå utan el när priserna når nya höjder, är det viktigt att agera nu och säkra din plats, säger Jonas Almquist. Att investera i solenergi och energilagring är inte bara en hållbarhetsfråga – det är en affärsmässig nödvändighet för att skydda sig mot framtida elprischocker och stärka sin konkurrenskraft, konstaterar han.


Profilbild för Emma Nygren Tibblin
Vill du dela nyheten med någon?