Webbinarier

  • Visa alla
  • Agrovoltaics
  • BRF
  • Elpriset
  • Energilager
  • Fastighetsbolag
  • Lantbruk
  • Solcellsparker

Lär dig mer om solenergi och batterilagring

Vi håller regelbundet olika webbinarier med olika teman inom solenergi och energilagring. Har nedan har vi samlat några av dem med en tydlig målgrupp. Varje inspelning är på ca en timme och avslutas med en allmän frågestund.

Anmäl dig till vårt nästa webbinarium

Solparker – Vad är egentligen problemet?

Efter Svedberga-domen är det många som ställer sig frågan det nu är helt stopp för att bygga solparker på åkermark, oavsett om den är produktiv eller inte. På det här webbinariet kommer vi titta närmare på tillståndsprocesser, utmaningar hos nätbolagen, möjligheter med att kombinera jordbruk och solbruk.

Info:

Ämne: Solparker – vad är egentligen problemet?

När: Torsdagen den 23:e maj

Tid: 08.30 – 10.00

08.30 – 08.40 Jonas Weissglas, marknadschef på EnergiEngagemang
Vi inleder webbinariet med en kort nyhetssammanfattning av vad som händer inom den svenska solcellsmarknaden.

08.40 – 09.00 Madeleine Van de Veer, Nätverket för solparker
Alltför ofta ställs elproduktion från solparker mot livsmedelsproduktion, vilket är helt onödigt då dessa två viktiga samhällsintressen går alldeles utmärkt att kombinera. Nätverket för solparker har en tydlig plan för utbyggnaden av solparker.

09.00 – 09.20 Länsstyrelsen – talare ännu ej klart
Länsstyrelsen är den myndighet som har ansvar för att granska verksamheter och åtgärder som väsentligt kan ändra naturmiljön. Det sker i så kallade samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken. Solcellsanläggningar på mark är en typisk sådan verksamhet som kan komma att väsentligt ändra naturmiljön. I begreppet ingår också kulturmiljö som till exempel fornlämningar och kulturlandskap. I granskningen ingår också att bedöma om solcellsparken är lämplig med hänsyn till hushållning med mark och vatten.

09.20 – 09.40 Nätbolaget – talare ännu ej klart
Nya industrier, tekniktjänster och elbilar gör att vi i samhället använder och behöver alltmer el. Omställningen till förnybar el och fler små elproducenter av sol- och vindkraft ställer också nya krav på våra elnät. På grund av detta måste vi framtidssäkra och bygga ut elnätet så att det ska klara av framtidens behov.

09.40 – 10.00 Bengt Stridh – Agrivoltaics
Bengt är Teknologie doktor i materialvetenskap vid Uppsala universitet och har arbetat med solcellssystem sedan 2002 på ABB Corporate Research, sedan oktober 2018 jobbar han heltid som universitetslektor vid Mälardalens högskola, med forskning och utbildning inom solenergi. Här kommer Bengt att berätta om de Agrivoltaiska projekt som han är involverade i och visa på hur solbruk och jordbruk kan samexistera.