skip to Main Content

Hans Jältorp_EnergiEngagemang

Han har stenkoll på sin energiförbrukning. I sin smartphone har han en app så han kan följa spotpriserna på elen och i sin dator kan han följa sin egen energiförbrukning, timme för timme. Han vet hur mycket av energin som går till uppvärmningen av huset, varmvattnet och hushållselen.
— Man behöver inte göra allt detta för att kunna spara på elen. Jag bara vill ha extra koll. Det är en yrkesskada jag har, skrattar Hans Jältorp, Hälleforsnäsbo sedan några år tillbaka. Han arbetar som energi- och klimatrådgivare åt flera olika uppdragsgivare, bland annat Flens kommun. En dag i veckan har han stadshuset i Flen som arbetsplats, där han svarar på Flensbornas frågor inom området.

Gratis energirådgivning

Det är fortfarande många som inte vet att det finns någon som man kan vända sig till och få gratis rådgivning inom energiområden. Han själv har satsat på flera olika energikällor. Vintertid värmer han sitt hus med pellets, på sommarhalvåret värms varmvattnet med solvärme.
— Jag köpte en ny pelletspanna till huset för tre år sedan och i samma veva installerade jag även solpaneler på taket, som värmer upp varmvattnet från april till september. Under den tiden använder jag ingen annan värmekälla i huset. För att varmvattnet ska räcka även på natten och extra molniga dagar, behövs en isolerad ackumalatortank, som lagrar det varma vattnet för senare användning. Hans har en 750 liters ackumulatortank.
— Jag räknar med att solpanelerna betalar sig själv på sex år, men jag monterade allt själv och fick på det sättet ner kostnaderna. Annars skulle återbetalningstiden varit cirka tio år.

Pensionsförsäkring

Nu har Hans Jältorp tagit nästa steg och låtit installera 20 solceller på sitt tak, som på en solig dag tillsammans alstrar 4,9 kW elström.
— Det är min pensionsförsäkring. Jag producerar mer ström än jag kan använda. Överskottet säljer jag till min elleverantör. Om cirka åtta år har jag fått tillbaka mina investeringar och börjar tjäna pengar på elen. Hans Jältorp har investerat cirka  100 000 kronor i en modern pelletsanläggning som tillsammans med solfångare tar hand om varmvattnet. Solcellerna som ger honom gratis el kostade lika mycket, fast stödet från Länsstyrelsen ger tillbaka 35% av investeringen.

”mitt val att ta vara på solenergin baserade jag helt och hållet på ekonomiska kalkyler”

Under åren 2013—2016 har regeringen avsatt 210 miljoner kronor för stöd till solceller med syftet att bidra till omställningen av energisystemet och till näringslivsutveckling inom energiteknikområdet.

Läs hela artikeln här:

HA122-juni-2013

Back To Top