Tjörns pastorat satsar på solpaneler

Minskar både elräkning och främjar klimatet

Som ett sätt att både dra sitt strå till stacken för klimatet och att minska sin elräkning, bestämde sig Tjörns pastorat för att installera taksolpaneler. Än så länge har pastoratet installerat 506 paneler på sex byggnader med hjälp av EnergiEngagemang, och vill på sikt bygga ut ännu fler.
– Det är en win-win helt enkelt. Vi gör en god handling för klimatet samtidigt som vi kan spara pengar på el, säger Johan Ernstson, kyrkoherde i Tjörns pastorat.

Hela Svenska Kyrkan arbetar aktivt med klimatfrågor för att bidra till en bättre värld. Miljöarbetet kan se olika ut i olika delar av organisationen och handla om allt från att byta ut plastmuggar till pappersmuggar eller till att välja miljövänligare fordon. I Tjörns pastorat såg kyrkoherde Johan Ernstson en möjlighet att bland annat utnyttja församlingshemmens tak för att installera solpaneler.
– Jag har länge hoppats på att vi i pastoratet en dag skulle kunna ha solpaneler på taken, men inte trott det var möjligt prismässigt, tills vi för ett par år sedan var på studiebesök i två nyare kyrkor i Vargön och Trollhättan. De kyrkorna drivs nästan helt och hållet med solenergi från paneler på taket och det var då vi insåg att det kanske inte var helt omöjligt ändå, säger Johan Ernstson.

EnergiEngagemang hade erfarenheten

Under en konferens för klimatfrågor i Linköping besökte pastoratet även krematoriet där som drivs med solpaneler, samt den solcellspark som markbyggts i anslutning. Det var då de först fick kontakt med EnergiEngagemang och på allvar började att sätta igång processen för att installera solpaneler. Tjörns pastorat valde EnergiEngagemang framför andra leverantörer bland annat på grund av deras tidigare erfarenhet av att bygga för Svenska kyrkan. EnergiEngagemang var heller inte bundna till en speciell underleverantör utan kunde vara flexibla och hitta en lösning som passade bäst just för dem och deras kunder.
– Det har varit ett mycket gott samarbete och EnergiEngagemang har hjälp oss hela vägen från idé till färdig anläggning. Alla kontakter vi haft med dem har varit positiva och vi kommer vända oss till dem igen när vi är redo att bygga ut fler paneler, säger Johan Ernstson.

Investering för framtiden

Än så länge är det mycket svårt att få tillstånd från Riksantikvarieämbetet för att bygga solpaneler på kyrktaken, så i väntan på att reglerna lättar har Tjörns pastorat valt att istället satsa på sina församlingshem och ekonomibyggnader. Idag har pastoratet sammanlagt 506 paneler på sex olika byggnader och bygger 48 paneler till på en sjunde fastighet. Sammanlagt genererar panelerna omkring 125 000 kilowattimmar per år och har redan hunnit kapa pastoratets elräkning avsevärt. Den energi som de själva inte använt har de kunnat sälja tillbaka till elnätet och tjänat in ytterligare tusenlappar.
– Jag rekommenderar verkligen andra pastorat att ta liknande beslut. Det är en investering för framtiden och betalar för sig själv. Solpanelerna går snabbt att installera, är ingen risk för kapitalet och gör en bra insats för klimatet, avslutar Johan Ernstson.