Norrstävlö Gård – Solcellspark

Anders Johansson på Norrstävlö Gård strax norr om Kalmar ser sina gula kycklingar och den gula solen som en perfekt kombination. Här finns två solcellsanläggningar. En solcellspark som ligger i direkt anslutning till gården och ett takmontage på en maskinhall som ligger lite längre bort.

Solcellsparken monterades först och ligger precis under gränsen för att betala full energiskatt (som före 1 juli 2017 var 255kW). När sedan reglerna ändrades så att det blev möjligt för en juridisk person att bygga fler anläggningar, så länge respektive anläggning inte överskred 255kW, valde Anders att även sätta paneler på maskinhallen.

Hur många kycklingar har ni på gården?

– Vi föder upp 2 miljoner kycklingar varje år, vilket gör oss till en av de större bland totalt 120-130 uppfödare som finns i Sverige.

Som kycklinguppfödare använder ni mycket el, hur ser förbrukningen ut under året?

– Kycklingproduktionen är energikrävande. Mycket el går åt, både till ventilation, värmeväxlare, belysning och foderberedning. Framför allt är det ventilationen som kräver mycket energi. Kycklingarna är beroende av en jämn temperatur, därför behövs både värme och kyla året runt då mycket frisk luft är nyttigt och bra för tillväxten.

Varför blev du intresserad av solenergi?

– Jag har länge varit intresserad av miljöfrågor. Redan för tio år sedan gjorde vi en utredning för att bygga en vindkraftverk, men vindmängden här visade sig vara mindre än normalt så vi fick inte projektet att gå runt. Kostnaden för solenergin har ju dock nu kommit ner på sådana nivåer att det är direkt lönsamt vilket gjorde att vi kände: Nu är det dags.

Ni valde att bygga en solcellspark, varför det?

– Våra tak var inte optimalt placerade, men genom att göra ett markmontage kunde vi maximera produktionen. Med samma installerad effekt fick vi helt enkelt ut mer jämfört med om vi skulle monterat panelerna på byggnaderna. I och med att vi har en sådan hög och jämn elförbrukning över året gav det ett bättre ekonomiskt utfall. Panelerna placerades på en plats som tidigare var rätt dålig åkermark. I och med att det är ett markmontage har panelerna också försetts med extra säkerhetssklämmor för att minimera stöldrisken. Det känns tryggt.