fbpx skip to Main Content

Bakgrund
HSB har under det senaste året har noga kartlagt potentialen för solenergi i sitt fastighetsbestånd och nu är tiden mogen att gå från ord till handling. Målsättningen är att inom tre år ska totalt 10 000 m2 tak på HSB Södermanlands fastigheter vara täckta av solpaneler och kommer då producera 1 500 000 kWh/år. Det är 25 % av HSBs totala behov.

Nyligen tecknades ett ramavtal med solenergiföretaget EnergiEngagemang som under de närmaste åren kommer installera anläggningar på de HSB-tak där effekten blir som bäst.

Lösning
De första anläggningarna ligger på Finningevägen 68-72 i Strängnäs. Här har totalt 489 paneler installerats och producerar årligen ca 110,000 kWh. Ytterligare två projekt håller på att installeras: Brandkärrsvägen i Nyköping och Carlavägen i Eskilstuna. HSB hoppas nu att fler fastighetsbolag tar efter:

Resultat
Jon Leo Rikhardsson, VD på HSB Södermanland är helnöjd:
– Vi jobbar aktivt för att vinsten alltid ska gå tillbaka till boendet. Då är solenergi ett perfekt val för att skapa klimatsmarta fastigheter och för att var och en ska få en boendemiljö som gör vardagen trevligare. Vår solenergiproduktion kommer minska koldioxidutsläppen med 480 ton CO2 per år.

  • Storlek: 831 kvm
  • Installerad effekt: 122,25 kW
  • Årlig produktion: 110 000 kWh
Back To Top