fbpx
skip to Main Content

Solceller på taket är bättre än pengar på banken.

Fler inser att solceller på villan är både ekonomiskt och effektivt. Vi på EnergiEngagamang jobbar hela tiden med att hitta paneler som ger hög effekt utan att för den saken skull kosta skjortan, vi kallar det solekonomi. För att bättre illustrera vad en anläggning både producerar och sparar har vi gjort ett räkneexempel med följande parametrar:

Plats: Stockholm,  Azimutvinkel: 0°,  Lutningsvinkel: 37°,  Antal moduler: 46,  Modulernas toppeffekt: 245 Wp Systemets toppeffekt: 11 270 Wp,  Total area: 75,9 m², Årlig produktion: 11 433 kWh Performance ratio: 85 % Normaliserad produktion: 1,01 kWh/Wp

Produktion solceller villa

Din elräkning sänks direkt

Som ni ser är den mest effektiva perioden för solcellerna mellan mars-oktober, men att även en månad som januari kan ge 273 kWh. I tabellen nedanför kan du se hur mycket produktionskostnaden blir när vi tar hänsyn till att en del av produktionen går till egenförbrukning vilket ger en kvittning av energiskatt och nätavgift samtidigt som man får betalt för el-certifikat och nätnytteintäkt:

Besparing solenergi villa

Översatt till rena kronor skulle anläggningen årligen spara över 16.400 kr räknat på ett elpris på 1,2 kr/kWh inkl. energiskatt, nät och moms.

Gratis el i över 20 år

Solceller på villan ger besparingar redan från dag ett och efter 10-12 år är den helt avbetald, samtidigt som man kan räkna med att den kommer producera el i ytterligare tjugo år. El som under den tiden kommer vara helt gratis – Det är vad vi kallar solekonomi.

 

 

Back To Top