I takt med att hållbarhetskraven ökar, både från lagstiftare och marknaden, står fastighetsägare inför ett vägval: att se hållbarhetsarbetet som en kostnad – eller som en möjlighet. Genom strategiska investeringar i bland annat solcellsanläggningar och energilager kan fastighetsägare inte bara möta framtida regelverk som CSRD, utan även säkra sin lönsamhet och relevans på både kort och lång sikt.
En robust investering oavsett elpris
Ett vanligt missförstånd är att solcellsanläggningar endast är lönsamma när elpriset är högt. I verkligheten är affärsmodellen betydligt mer robust. Eftersom solceller producerar el på plats, minskar behovet av att köpa el från nätet, och därmed även kostnader för elöverföring och energiskatt. Det innebär att fastighetsägare sparar pengar även när marknadspriset för el är mycket lågt eller till och med noll. I kombination med möjligheten att lagra överskottsenergi eller styra förbrukningen smart, kan solceller bidra till både kostnadskontroll och ökad energieffektivitet oavsett elprisnivå. I dagsläget kostar varje köpt kWh nära en krona, även när elpriset är noll.
Solel är, och kommer alltid att vara, allt mellan lönsamt och mycket lönsamt när vi ser till den ekonomiska aspekten, säger Jonas Almquist, projektutvecklare och chef Stora bolag på EnergiEngagemang.
CSRD – en katalysator för hållbara affärsstrategier
Den nya EU-lagstiftningen Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär att företag inom vissa ramar måste redovisa sina hållbarhetsrisker, påverkan och strategier. Även om det så kallade Omnibuspaketet nyligen föreslagit lättnader i omfattningen – exempelvis höjda trösklar till minst 1000 anställda och förenklade kriterier inom vissa områden – kvarstår grundbudskapet: hållbarhetsrapportering är här för att stanna och kommer att påverka möjligheten till finansiering, försäkringar och framtida tillväxtmöjligheter.
Företag som vill ligga i framkant gör därför klokt i att inte vänta, utan fortsätta arbeta proaktivt. Klimatövergångsplaner blir en självklar del av affärsstrategin, och investeringar som gynnar både miljö och ekonomi är ett smart sätt att stärka sin position på marknaden.
Solceller och energilager – nyckelinvesteringar för framtiden
Att investera i solenergi är idag mer än en fråga om elproduktion – det handlar om värdeskapande på flera nivåer. Solcellsanläggningar och energilager bidrar bland annat till:
- Ökad resiliens mot stigande elpriser och instabil elförsörjning.
- Minskade utsläpp, vilket direkt påverkar klimatrapporteringen enligt CSRD och EU-taxonomin.
- Bättre ESG-betyg, vilket förbättrar företagets tillgång till grön finansiering och sänker kapitalkostnader.
- Attraktivitet gentemot hyresgäster och investerare, då hållbarhetsaspekter blir allt viktigare i upphandlingar och värderingar.
Fastighetsbolag som exempelvis Axfast betonar att dessa lösningar hjälper dem i deras egen klimatomställning – och gör det möjligt att stötta hyresgäster på vägen mot klimatneutralitet.
Ekonomiska argument – från kostnad till värdeskapare
Även om initiala kostnader för solcellsanläggningar och energilager kan anses höga, visar livscykelperspektivet att återbetalningstiden blir kortare med rätt strategi. Ett strukturerat införande av flera solcellsanläggningar underlättar också drift, uppföljning och rapportering – vilket minskar administration och säkerställer datakvalitet.
Det är också viktigt att tänka bortom den direkta ekonomiska vinsten. Indirekta värden, som förbättrad varumärkesprofil, minskad riskexponering och framtidssäkring av fastighetsportföljen, har en stark påverkan på det långsiktiga fastighetsvärdet.
Från strategi till handling
För att lyckas med omställningen krävs mod att påbörja resan och ett kontinuerligt lärande. Fastighetsägare bör därför:
- Identifiera sina största utsläppskällor och kartlägga hur dessa kan minskas genom gröna investeringar.
- Säkerställa att investeringarna integreras i den övergripande affärsstrategin och kopplas till CSRD:s krav.
- Samverka med leverantörer, banker och hyresgäster för att maximera nyttan av hållbarhetsarbetet.
- Sätta upp mätbara mål och system för uppföljning – transparens är nyckeln för att undvika greenwashing och skapa förtroende.
Gröna investeringar är inte längre ett val – de är en förutsättning för att vara konkurrenskraftig i en värld som snabbt förändras. Med rätt strategi kan hållbarhetsarbetet bli en kraftfull tillväxtmotor och en del av lösningen på vår tids största utmaningar.
Vill du lära dig mer?
Under maj 2025 höll vi tillsammans med representanter från Axel Johnson och Axfast ett uppskattat webbinarium på detta tema. Du hittar det genom att klicka på bilden nedan.
