fbpx skip to Main Content

Bakgrund

Till vardags jobbar Urmas Bergfeld som energi- och klimatrådgivare på Strängnäs kommun där han dagligen svarar på frågor kring energieffektivisering och förnybara energikällor. – Det känns tryggare för mig att ge råd till andra när jag själv har energieffektiviiserat. Och han lever verkligen som han lär. Sedan ett par år tillbaka har Urmas även installerat en pelletspanna och solfångare för att värma vattnet som i sin tur värmer huset och fungerar som varmvatten för tvätt, bad och dusch.

Lösning

Då solfångare redan fanns på plats på taket utnyttjades övrig yta optimalt för att få in så många paneler som möjligt. EnergiEngagemang gjorde planeringen i nära samarbete med Urmas som innan gjort en hel del för att få huset så energisnålt som möjligt genom att även isolera vinden och förbättra väggar och fönster. – Jag tyckte att det var spännande att se om det gick att göra ett gammalt hus helt självförsörjande.

Före solceller Snygga solceller

Resultat

Totalt sitter nu 44 solcellspaneler uppe som levererar drygt 10 000 kilowattimmar per år vilket är som krävs för att Urmas Bergfeld och hans familj ska bli självförsörjande. Vanligen räcker inte alltid ett villatak till för att nå hela vägen. Men tillsammans med solfångaren och pelletspannan är det fullt möjligt.

Läs även artikeln som publicerades i Strängnäs Tidning

Back To Top