fbpx skip to Main Content

Fredrik – certifierad installatör

Vår projektledare Fredrik har under våren gått kurs för att bli certifierad solellsinstallatör och som i maj klarade tentan galant och kan numera titulera sig certifierad solinstallatör.

Fredrik, grattis till certifieringen, hur känns det?
Det känns super. Att vara certifierad blir ett officiellt sätt att visa på det jag faktiskt kan. Jag hoppas att fler i branschen, framförallt energirådgivare, ser fördelarna med att jobba med certifierade installatörer.

Vad tyckte du om kursen?
Den var bra. Det var lite läskigt innan, då min kollega Anna, en av Sveriges första certifierade installatörer, hade målat upp en bild av att det skulle bli en utmaning och jag hörde även av andra branschkollegor som jag känner som hade missat tentan. Men när jag väl gick kursen tyckte jag den låg på rätt nivå och var mycket givande.

Du har ju under åren genomfört en hel del installationer, fanns det något nytt att lära sig?
Kursen är mycket bred, förutom solenergi så fick vi också lära oss en hel del om värmepumpar, så det var nytt för mig.
Men det fanns ett par saker som jag tyckte var riktigt mattnyttiga. Dels fick jag en bättre förståelse om hur växelriktarna fungerar och vad som egentligen händer där inne i lådan. Rent konkret handlar det om att växelriktaren lägger på ett motstånd på solcellerna för att hela tiden få ut bästa möjliga effekt. Det här motståndet justeras sedan beroende på hur mycket solen lyser.

Vad är det viktigaste man ska tänka på som certifierad projektledare under en installation?
Kommunikation till alla berörda parter. Det går inte att kommunicera för mycket i ett projekt. Alla berörda parter ska hela tiden veta vad som ska göras, varför man ska göra det och när det ska göras.

Back To Top